W czerwcu 2019 we wszystkich grupach wiekowych realizowany był projekt edukacyjny – zdobywanie sprawności – „Mały kelner”.
Cele:
- zaznajamianie z etykietą kulturalnego zachowania się przy stole,
- wdrażanie do prawidłowego korzystania ze sztućców,
- czerpanie radości z samodzielnego przygotowania nakrycia stołu,
- utrwalanie prawidłowych wzorców zachowań,
- zapoznanie z zawodem kelnera,
- rozwijanie zręczności i koncentracji uwagi,
- zachęcanie dzieci do pomocy przy nakrywaniu do stołu.
„Gajowickie Skrzaty”:
- znają wiersze, piosenki i opowiadania o dobrych manierach
- pamiętają o przestrzeganiu zasad higieny
- potrafią nakryć do stołu
- kulturalnie zachowują się podczas posiłków
- znają zasady zdrowego odżywiania
- podczas zabawy w „Małego kelnera” przestrzegają zasad dobrego wychowania
Program został zrealizowany we współpracy z Radą Rodziców.