W czerwcu 2019 we wszystkich grupach wiekowych realizowany był projekt edukacyjny – zdobywanie sprawności – „Mały kelner”.

 

 

Cele:

  • zaznajamianie z etykietą kulturalnego zachowania się przy stole,
  • wdrażanie do prawidłowego korzystania ze sztućców,
  • czerpanie radości z samodzielnego przygotowania nakrycia stołu,
  • utrwalanie prawidłowych wzorców zachowań,
  • zapoznanie z zawodem kelnera,
  • rozwijanie zręczności i koncentracji uwagi,
  • zachęcanie dzieci do pomocy przy nakrywaniu do stołu.

„Gajowickie Skrzaty”:

  • znają wiersze, piosenki i opowiadania o dobrych manierach
  • pamiętają o przestrzeganiu zasad higieny
  • potrafią nakryć do stołu
  • kulturalnie zachowują się podczas posiłków
  • znają zasady zdrowego odżywiania
  • podczas zabawy w „Małego kelnera” przestrzegają zasad dobrego wychowania

Program został zrealizowany we współpracy z Radą Rodziców.