O projekcie

Projekt Wrocławskie przedszkolaki zdrowo fermentują powstał na bazie projektu Gajowickie Skrzaty Zdrowo Fermentują, który realizowany był w gr. 0 w Przedszkolu nr 61 Gajowickie Skrzaty we Wrocławiu i dedykowany jest dla dzieci sześcioletnich z wrocławskich przedszkoli.

Główny cel: Rozwijanie wiedzy z zakresu zdrowego żywienia z wykorzystaniem procesu fermentacji warzyw i owoców.

Jak to się zaczęło…

Mówi się, że kuchnia łączy pokolenia, jednak dla nas hasłem przewodnim jest:

Zdrowie nie jest wszystkim, ale wszystko bez zdrowia jest niczym.

Początek tej historii miał miejsce w samym sercu Parku Południowego we Wrocławiu w rodzinnej restauracji AGAWA. To właśnie tam spotkały się trzy wyjątkowe osoby: Joanna Jandy – Dyrektor Przedszkola nr 61 Gajowickie Skrzaty, Alicja Furowicz – kelnerka reastauracji AGAWA oraz Arkadiusz Dziakowski – szef kuchni w restauracji AGAWA.

We wspaniałej AGAWIE poznałyśmy smak pysznych i zdrowych kiszonych warzyw oraz owoców, przygotowanych przez samego króla fermentacji Arkadiusza Dziakowskiego. Jego autorskie przepisy i wiedza, którą w tym zakresie posiada, a także wielka pasja oraz niepowtarzalny smak tych produktów, przyczyniły się do tego, że obie brałyśmy udział w warsztatach prowadzonych przez samego mistrza. Dzięki temu, że nasze drogi ponownie się zeszły w Przedszkolu nr 61, wpadłyśmy na pomysł, aby tę zdrową tradycję przekazać dalej. To, że nasze przedszkole promuje zdrowe żywienie u dzieci i uczy ich dobrych nawyków żywieniowych – tylko nam w tym pomogło. Fakt posiadania certyfikatu zdrowego żywienia zobowiązuje!

Dzieci jedzą u nas zdrowo, a my przywiązujemy szczególną uwagę do jakości składników. Jak wiadomo, dzieci szybko się uczą, a następnie swoją wiedzą dzielą się z rodzicami i dziadkami. A najlepsza nauka jest poprzez zabawę, u nas tak zwaną kulinarną przeprawę! Dzieci wciąż czekają na nowe atrakcje, u nas są to przecież zdrowe fermentacje!

Początki projektu

W roku szkolnym 2021/ 2022 w Przedszkolu nr 61 Gajowickie Skrzaty we Wrocławiu, w grupie 0 realizowany był projekt edukacyjny: Gajowickie Skrzaty zdrowo fermentują: Projekt zawiera cykl warsztatów obejmujących 10 zajęć, które są przeprowadzane 1 raz w miesiącu, w roku szkolnym 2021/2022. Wiek uczestników: 6-7 lat (grupa zerówkowa).

Nasze przedszkole promuje zdrowe żywienie u dzieci i uczy ich dobrych nawyków żywieniowych. Dla nas to za mało – my poszliśmy krok dalej. Dzieci razem z nami kiszą warzywa i owoce, bo my wiemy, że nauka poprzez zabawę jest najbardziej owocna. Dzień warsztatów jest dla dzieci ogromnym wydarzeniem, one cieszą się, że mogą coś samodzielnie zrobić, a swoje kiszonki zabierają do domu. Na początku wykonywane były tylko zdjęcia, dziś z zajęć nagrywamy filmiki, które cieszą się dużą oglądalnością. Projekt jest współfinansowany przez rodziców dzieci uczestniczących w zajęciach.

Projekty edukacyjne

Gajowickie
skrzaty
zdrowo fermentują

Wrocławskie
przedszkolaki
zdrowo fermentują