Materiały edukacyjne

Przepisy

Kiszone ogórki

  • Twarde, niezbyt duże ogórki
  • Mały, obrany kawałek korzenia chrzanu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Gałązkę kopru (z baldachami)

Na 1 litr wody łyżka i odrobina soli. Proces fermentacji trwa 2 tygodnie.

Kiszona kapusta pekińska

  • ½ kapusty pekińskiej
  • 2 szt. marchewki z krótką natką
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • Kilka owoców żurawiny

Na 1 litr wody łyżka i odrobina soli. Proces fermentacji trwa 2 tygodnie.

Kiszone buraki

  • 1 kg buraków (obranych)
  • 3 cm obranego korzenia chrzanu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 obrana cebula
  • Imbir (około 3 cm)
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie

Na 1 litr wody łyżka i odrobina soli. Proces fermentacji trwa 2 tygodnie.

Nawóz do kwiatów z bananowych skórek

  • 3 skórki od bananów

Świeże skórki z 3 bananów umieszczamy w litrowym słoiku i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy w ciemne miejsce na 1-2 dni. Uzyskany płyn rozcieńczamy wodą (1:1) i wykorzystujemy w podlewaniu roślin (ogrodowych

Chlebek bananowy

  • 3 duże rozgniecione banany
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1/3 roztopionego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • Łyżeczka sody oczyszczonej

Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy roztopione masło (może być ciepłe). Do osobnej miseczki ubijam jajko z cukrem i roztrzepuję widelcem. Mieszankę jajka z cukrem dodaję do bananów z masłem i mieszam. Następnie dodaję mąkę i sodę. Po wymieszaniu ciasto wykładam do natłuszczonej keksówki. +170° C około 50-55 minut.

Kiszona marchewka

  • 1 kg obranej marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm obranego korzenia imbiru
  • Ćwiartka cebuli
  • Łyżeczka kurkumy
  • Garść żurawiny

Na 1 litr wody łyżka i odrobina soli. Proces fermentacji trwa 2 tygodnie.

Babeczki marchewkowe

  • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
  • 1 i ½ szklanki maki
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju roślinnego
  • 3 duże jajka

Jajka i cukier ubijamy na jasną pianę, dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy, dodajemy olej i startą marchewkę i mieszamy łyżką. Masę wykładamy do około 12 papilotek. +180° C 25 minut.

Kiszone cytryny

  • 6-7 szt. umytych i pokrojonych cytryn w ćwiartki niedużych cytryn
  • 2 szczypty cynamonu
  • 8 goździków
  • Gałązka świeżego rozmarynu

Na 1 litr wody 2 szczypty soli. Proces fermentacji trwa miesiąc.

Ocet jabłkowy

  • 3 średnie jabłka ze skórką bez gniazd
  • 2 łyżki cukru
  • Woda

Przez okres 5 tygodni słoik tylko pod bawełnianą gazą, codziennie mieszać czystą łyżką zawartość słoika. Po 5 tygodniach przecedzić przez sito i ocet jabłkowy gotowy.

Szybki deser jabłkowy

  • 3 jabłka pokroić w kostkę i poddusić na patelni
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)
  • 1 łyżka ulubionych płatków kukurydzianych lub musli

Jabłka wykładamy do szklanki I na wierzch wykładamy jogurt. Na końcu posypujemy płatkami lub musli. Deser można jeszcze udekorować truskawką.

Pomidory w maślance

  • 5-6 podłużnych pomidorów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 cm obranego korzenia imbiru
  • 3 liście świeżej bazylii
  • Pół cebuli
  • Szczypta soli
  • Maślanka
    Po 10 dniach zawartość słoika blendujemy, doprawiamy do smaku i chłodnik z kiszonego pomidora na upalne dni gotowy.

Kiszone rzodkiewki

  • 2 pęczki umytych rzodkiewek (z liśćmi)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 gałązki koperku

Na 1 litr wody łyżka i odrobina soli. Proces fermentacji trwa 7 dni.

  • Różyczki z 1 średniego kalafiora
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebuli
  • 1 mały burak

Na 1 litr wody łyżka i odrobina soli. Proces fermentacji trwa 10 dni.