Materiały edukacyjne
Listy do rodziców
W listach do rodziców zawarte są informacje o przebiegu nadchodzących spotkań z organizatorami, siejącymi zdrowy ferment
Przepisy
Kiszone ogórki
- Twarde, niezbyt duże ogórki
- Mały, obrany kawałek korzenia chrzanu
- 3-4 ząbki czosnku
- Gałązkę kopru (z baldachami)
Na 1 litr wody łyżka i odrobina soli. Proces fermentacji trwa 2 tygodnie.
Kiszona kapusta pekińska
- ½ kapusty pekińskiej
- 2 szt. marchewki z krótką natką
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- Kilka owoców żurawiny
Na 1 litr wody łyżka i odrobina soli. Proces fermentacji trwa 2 tygodnie.
Kiszone buraki
- 1 kg buraków (obranych)
- 3 cm obranego korzenia chrzanu
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 obrana cebula
- Imbir (około 3 cm)
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
Na 1 litr wody łyżka i odrobina soli. Proces fermentacji trwa 2 tygodnie.
Nawóz do kwiatów z bananowych skórek
- 3 skórki od bananów
Świeże skórki z 3 bananów umieszczamy w litrowym słoiku i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy w ciemne miejsce na 1-2 dni. Uzyskany płyn rozcieńczamy wodą (1:1) i wykorzystujemy w podlewaniu roślin (ogrodowych
Chlebek bananowy
- 3 duże rozgniecione banany
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 1/3 roztopionego masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- Łyżeczka sody oczyszczonej
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy roztopione masło (może być ciepłe). Do osobnej miseczki ubijam jajko z cukrem i roztrzepuję widelcem. Mieszankę jajka z cukrem dodaję do bananów z masłem i mieszam. Następnie dodaję mąkę i sodę. Po wymieszaniu ciasto wykładam do natłuszczonej keksówki. +170° C około 50-55 minut.
Kiszona marchewka
- 1 kg obranej marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 4 cm obranego korzenia imbiru
- Ćwiartka cebuli
- Łyżeczka kurkumy
- Garść żurawiny
Na 1 litr wody łyżka i odrobina soli. Proces fermentacji trwa 2 tygodnie.
Babeczki marchewkowe
- 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
- 1 i ½ szklanki maki
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki oleju roślinnego
- 3 duże jajka
Jajka i cukier ubijamy na jasną pianę, dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy, dodajemy olej i startą marchewkę i mieszamy łyżką. Masę wykładamy do około 12 papilotek. +180° C 25 minut.
Kiszone cytryny
- 6-7 szt. umytych i pokrojonych cytryn w ćwiartki niedużych cytryn
- 2 szczypty cynamonu
- 8 goździków
- Gałązka świeżego rozmarynu
Na 1 litr wody 2 szczypty soli. Proces fermentacji trwa miesiąc.
Ocet jabłkowy
- 3 średnie jabłka ze skórką bez gniazd
- 2 łyżki cukru
- Woda
Przez okres 5 tygodni słoik tylko pod bawełnianą gazą, codziennie mieszać czystą łyżką zawartość słoika. Po 5 tygodniach przecedzić przez sito i ocet jabłkowy gotowy.
Szybki deser jabłkowy
- 3 jabłka pokroić w kostkę i poddusić na patelni
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)
- 1 łyżka ulubionych płatków kukurydzianych lub musli
Jabłka wykładamy do szklanki I na wierzch wykładamy jogurt. Na końcu posypujemy płatkami lub musli. Deser można jeszcze udekorować truskawką.
Pomidory w maślance
- 5-6 podłużnych pomidorów
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 cm obranego korzenia imbiru
- 3 liście świeżej bazylii
- Pół cebuli
- Szczypta soli
- Maślanka
Po 10 dniach zawartość słoika blendujemy, doprawiamy do smaku i chłodnik z kiszonego pomidora na upalne dni gotowy.
Kiszone rzodkiewki
- 2 pęczki umytych rzodkiewek (z liśćmi)
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 gałązki koperku
Na 1 litr wody łyżka i odrobina soli. Proces fermentacji trwa 7 dni.
- Różyczki z 1 średniego kalafiora
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 mała cebuli
- 1 mały burak
Na 1 litr wody łyżka i odrobina soli. Proces fermentacji trwa 10 dni.