Sprawcy fermentowania
Arkadiusz Dziakowski
mistrz świata fermentowania
Gotowanie to nie sposób na życie ale pasja, która wciąga Arkadiusza jak nałóg. Kocha to co robi, bo kocha gotować z sercem. Robi to od ponad 15 lat. Gotował za granicą oraz we wrocławskich hotelach i restauracjach.
Jest laureatem wielu ogólnopolskich konkursów kulinarnych i międzynarodowych. Jego zabawa z fermentacją zaczęła się około 15 lat temu. Nie lubi marnotrawić żywności. Pracując w kuchni zauważył, że warzyw i owoców zawsze zostaje. Zaczął więc kisić co mu w ręce wpadło. Kisił w herbacie, kawie, winie, piwie i maślance. Ciągle coś zmieniał, coś dodawał, wciąż też na nowo wszystko przyprawiał, przepisy swoje modyfikował i własną firmę „Zdrowy Ferment” z tego wyczarował. Prowadzi warsztaty kulinarne i z fermentacji brał udział w Kongresach Żywieniowych. Zawsze chętnie dzieli się wiedzą i nowymi pomysłami kulinarnymi.
Alicja Furowicz
serce projektu i realizator projektu
Gotuje, tworzy kulinarne arcydzieła, ma wiele pomysłów na oryginalne dania dla niejadków. Jej potrawy są nie tylko pyszne i zdrowe, ale i niezwykle estetyczne. Z gastronomią związana od ponad 20 lat – przez kilka lat prowadziła swoją gastronomię, a obecnie na stałe współpracuje z jedną z najlepszych wrocławskich restauracji. W pracy w przedszkolu łączy swoją pasję gotowania oraz edukowania żywieniowego z kontaktem z najbardziej zaangażowanymi kucharzami – przedszkolakami.
Gajowickie Skrzaty zdrowo fermentują to jej ulubiony projekt.
Jest autorką cyklu wideo poradnika Kącik kulinarny pani Ali.
Joanna Jandy
kreator projektu
Pedagog z wieloletnim doświadczeniem w pracy z dziećmi w różnym wieku. Przez lata była w kadrze zarządzającej Szkołą Podstawową nr 109, a obecnie Przedszkolem nr 61 Gajowickie Skrzaty we Wrocławiu. Potrafi budować zaufanie i wzbudzić sympatię u dzieci oraz nawiązać dobrą współpracę z ich rodzicami. Cechuje ją optymizm i kreatywność. Jest bardzo energiczna, pełna zaangażowania i zrozumienia, zawsze wysłucha radości i trosk swoich podopiecznych. Jest otwarta na nowe pomysły i wyzwania. Dewizą Pani Joanny jest „ruch i zdrowy tryb życia”, co doskonale potrafi przekuć w działanie. Pasjonuje się zdrowym odżywianiem i edukacją dzieci w tym zakresie.
Jako osoba lubiąca wyzwania współtworzy i prowadzi projekty kulinarne, wraz ze swoimi podopiecznymi zdobywa liczne nagrody.
Najważniejsze projekty:
- 2021 – Gajowickie Skrzaty Zdrowo Fermentują – autorski projekt, w którym dzieci podczas zajęć uczą się zdrowego odżywiania poprzez przyrządzanie różnorodnych kiszonek.
- 2015 – laureat w ogólnopolskim konkursie Kulinarni Odkrywcy z zespołem Ekipa z krainy gadającej dyni ze SP 109 wśród ponad 450 filmów z całej Polski (artykuł o wydarzeniu)
- 2013-2017 – realizacja we współpracy Akademią Młodego Kucharza we Wrocławiu – Projektu edukacyjno–kulinarnego Kulinarne ABC – wiem co jem